Trafiknet - internetterminálok bérbeadása, pályázatok, dohánytermék-kiskereskedők, koncessziós pályázatok

Trafikosként

mire van szükségem?

!

Termékek és
információk

Partner

regisztráció

"

Csatlakozzon
partnereinkhez

Belső dekoráció

Kötelező előírások elkülönített hely esetén

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (Fdtv.) előírásai szerint abban az esetben, ha a dohánytermék-kiskereskedelmet a törvény a dohánybolton kívül is lehetővé teszi, úgy az ilyen üzletben a dohánytermékek értékesítését csak elkülönített helyen lehet folytatni, ilyen esetben feliratra és a kör alakú jelzésre előírtakat az elkülönített helyen kell jól láthatóan megjeleníteni. Az elkülönített hely fogalmát a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló 181/2013. (VI. 7.) Korm. rendelet határozza meg.

E szerint térben leválasztott helyiségrésznek minősül az elkülönített hely, ha az az üzlet más részeitől legalább mozgatható vagy rögzített, nem átlátszó térelválasztóval, így különösen paravánnal vagy függönnyel elkülönül. Elkülönített hely tehát az üzletben fenntartott olyan, térben leválasztott helyiségrész, amely a dohányterméknek az üzletben kötött egyéb jogügyletektől elkülönített módon történő értékesítését teszi lehetővé úgy, hogy a dohánytermék az üzletben megforduló fiatalkorú számára sem a dohánytermék fogyasztó számára történő értékesítésekor, sem azt megelőzően, illetve azt követően ne legyen látható.

A dohánytermék fizikai átadására minden esetben az elkülönített helyen belül kerülhet sor; adott esetben – ha az üzlet üzemeltetője és a koncesszió jogosultja ugyanazon személy – az értékesítés más elemei (például az áru pénztárgépben való rögzítése) történhetnek az elkülönített helyen kívül is.

A fogyasztók tájékoztatását szolgáló és a panaszkezelésre vonatkozó előírások

Az Fdtv. tájékoztatási kötelezettséget is előír a kereskedő számára. A törvényi rendelkezés szerint a dohánytermék-kiskereskedő a fogyasztó kérdésére köteles a dohányzás ártalmairól az alapvető tényekre vonatkozó felvilágosítást adni. Fontos előírás továbbá, hogy a dohányboltban jól látható és olvasható feliratot kell elhelyezni, amely tájékoztatja a fogyasztót

· a vállalkozás székhelyéről,

· a panaszügyintézés helyéről (ha az nem egyezik meg a forgalmazás, illetve értékesítés helyével), és

· a panaszügyintézés (adott tevékenység, kereskedelmi forma vagy módszer sajátosságaihoz igazodó) módjáról, valamint

· ha a panaszokat ilyen módon is fogadja, akkor a vállalkozás elektronikus levelezési címéről, illetve internetes címéről, telefonszámáról.

Mindezeken túl a dohányterméket árusító üzlethelyiségben ki kell helyezni az alábbi két egészségvédelmi figyelmeztetés valamelyikét szembetűnően, kontrasztos háttérben, jól olvashatóan, tartósan, magyar nyelven:

· „A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét!”,

· „A dohányzás halált okozhat!”

Kik vagyunk?

Weboldalunkat azért hoztuk létre, hogy a trafikot üzemeltetőket, friss hírekkel, információkkal, lássuk el. Szeretnénk, ha a dolgos mindennapokban oldalunk segítene a dohányárú kiskereskedőknek, hogy eredményesebb és sikeresebbek legyenek.

Legyen partnerünk!

Hogy segítségére lehessünk, illetve hogy értesüljön a dohánykereskedelem friss híreiről, információiról nem kell mást tenni csak regisztrálni.

A regisztrációt itt is elvégezheti.

Kérdezzen, érdeklődjön! Kollégáink hamarosan jelentkeznek!